De interventiekaart is een hulpmiddel voor schoolleiders en leraren in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs. De kaart biedt een overzicht van betrouwbare en actuele kennisbronnen en handreikingen om het onderwijs in taal, rekenen-wiskunde, digitale geletterdheid en burgerschap duurzaam te verbeteren.  

Lees eerst over evidence-informed werken, voordat u met de interventiekaart aan de slag gaat. Bij evidence-informed werken gebruikt een school kennis uit de wetenschap, de praktijk en de context van de eigen school om de basisvaardigheden te versterken.

OCW werkt deze pagina regelmatig bij. Hierbij voegt OCW nieuwe interventies en kennis toe.

Leeswijzer

De interventiekaart is ingedeeld per basisvaardigheid. Onder de kop ‘Verrijk je kennis’ staan links naar de laatste wetenschappelijke kennis binnen een kennisdomein. Die kennis helpt wanneer je rondkijkt of je verdiept in een passende aanpak. Onder ‘Handreikingen’ staan meer informatie, tips en inspiratie om die kennis toe te passen. 

Tip: wilt u de linkjes in een nieuw tabblad openen, houd de ctrl-toets ingedrukt terwijl u een link aanklikt.

Taal

Verrijk je kennis

Handreikingen

Leergebiedoverstijgend

Bij het verbeteren van de basisvaardigheden werk je als school ook aan andere activiteiten. Dit zijn randvoorwaarden die leerlingen nodig hebben om te kunnen leren. Deze randvoorwaarden zijn overkoepelend en daarom noemen we ze leergebiedoverstijgend. Voorbeelden zijn:

Meer weten of zelf aan de slag gaan hiermee? Ook voor deze en andere randvoorwaarden biedt het NRO kennis en handreikingen.