Basisvaardigheden en het jonge kind
Kinderen ontdekken de wereld door te spelen. Op basisschool Emmaüs in Leidschendam sluiten de leerkrachten hun lessen hierop aan. Via diepgaand spel leren kinderen taal, rekenen en andere basisvaardigheden. Dit gebeurt spelenderwijs. De leerkrachten werken met thema’s, en bepalen samen hoe zij het onderwijs vorm geven. Wat maakt dat deze aanpak werkt? Directeur Joost Heemskerk: ‘We laten de leerkracht doen waar hij of zij goed in is. Dat is een succesfactor voor kwaliteit en plezier.’
*Vrolijke, luchtige muziek*
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Samenwerkingsschool Emmaüs.
Primair onderwijs Leidschendam.
Masterplan Basisvaardigheden.
Docent:
Goedemorgen.
Leerling:
Goedemorgen.
Docent:
Goedemorgen!
Susanne Otten – Kleuterleerkracht en intern begeleider:
Thematisch werken en spelenderwijs leren, dat is wat je hier echt heel erg terug ziet. Zij hebben het idee dat ze de hele dag aan het spelen zijn.
Docent:
Tien, tien, laat al je vingers zien.
Susanne Otten – Kleuterleerkracht en intern begeleider:
We kiezen echt thema's die heel dicht bij de kinderen staan. Zo werken we nu bijvoorbeeld aan het thema 'de baby'. Help, wat doe ik als er een baby komt? En dat is toevallig zo omdat we ook een zwangere collega hebben, dus die kunnen we er heel leuk bij betrekken.
Docent:
Wie weet nog wat deze juf komt doen? Kick, kom eens kijken. Heeft ze veel patatjes gegeten, Dali? Kijk eens naar de buik.
Dali:
Ja.
Docent:
Nee!
*Kinderen lachen*
Marije Den Dulk – Onderwijscoördinator OCW:
Spelen is het zijnskenmerk van het jonge kind. Zo staan zij in het leven. Zo ontdekken ze de wereld om zich heen en zo gaan ze met de wereld om. Daarom is het zo belangrijk om daarbij aan te sluiten. Want vanuit dat spel komen ze tot een brede ontwikkeling.
Joost Heemskerk – Directeur Samenwerkingsschool Emmaüs:
Als je een rijk aanbod hebt en een beredeneerd aanbod, dan komen de kinderen tot diepgaand spel, zoals rollenspellen, zoals bezig zijn met elkaar. Van daaruit gaan de kinderen echt aan, en dat is echt mooi om te zien. Dan gaan ze heel erg meedenken in de oplossingen en krijg je automatisch enorme bijvangst, ook in de leerwinst rondom alle basisvaardigheden.
Docent samen met kinderen:
Ik heb grote schik, want mama's buik is dik.
Joost Heemskerk – Directeur Samenwerkingsschool Emmaüs:
Als didacticus haal je soms juist kinderen ook wel weer uit het spel met: hoeveel blokken is die toren? Eigenlijk rem je daarmee het spel, dus je zal vragen moeten stellen die het spel diepgaander laten zijn. Wij zien het een beetje als een metafoor van: je wil zo snel mogelijk richting de luchthaven komen, dan kun je die ene snelweg die er is, bijvoorbeeld taal en rekenen, kun je gaan asfalteren, maar je kunt ook zorgen dat je veel meer wegen aanmaakt en die komen later echt tot bloei, waardoor de kinderen veel rijker en breder tot ontwikkeling en tot leren komen.
Susanne Otten – Kleuterleerkracht en intern begeleider:
Als je bijvoorbeeld naar taal kijkt bij het thema baby, dan moet er natuurlijk ook een geboortekaartje verstuurd worden naar iedereen. Dus dat geboortekaartje, daar gaan ze over nadenken. Wat moet daar op staan? De naam, soms zelfs waar het woont. En zo zijn ze heel erg bezig met taal. Hoe ziet dat eruit op een kaartje, het moet erop passen, hoe groot moeten de letters?
*Muziek en schreeuwende kinderen*
Joost Heemskerk – Directeur Samenwerkingsschool Emmaüs:
We hebben gezamenlijke verantwoordelijkheid en eigenaarschap echt hoog staan. Dat willen we bij de kinderen, dat willen we ook bij de teamleden en dat willen we ook bij directie. Als je als leerkracht samen met teamleden mag bepalen wat goed is voor de kinderen, dan is dat heel erg werkend en draagt het bij aan heel veel werkplezier. Dat maakt het thematisch werken vanuit betekenisvolle thema's erg leuk.
Marije Den Dulk – Onderwijscoördinator OCW:
Wat hier mooi te zien is op school is een praktijkvoorbeeld van de ‘collective teacher efficacy’. Dat betekent eigenlijk dat je met elkaar bezig bent met dat onderwijs. Dat gebeurt hier. Vanuit een sterke visie krijgen de leerkrachten autonomie om met elkaar het onderwijs vorm te geven. Dat is niet altijd makkelijk, want het ontwerpen van een thema waarbij je uitgaat van de leerlijnen en waarbij je ook nog eens een keer kijkt wat elk kind individueel nodig heeft, dat is best een hele lastige opdracht. Maar omdat leerkrachten dat samen doen, ze doen dit hier in een groep van wel zes leerkrachten, zie je dat het lastige opzij gaat, en dat vooral het motiverende overblijft.
Susanne Otten – Kleuterleerkracht en intern begeleider:
Ik denk dat wij heel erg het vertrouwen hebben gekregen van Joost om dat als kleuterbouw met elkaar neer te zetten. Heel erg de ruimte voelde om dat dan zelf in te vullen.
Joost Heemskerk – Directeur Samenwerkingsschool Emmaüs:
Als je de professional laat doen waar die goed in is, vanuit die gezamenlijke verantwoordelijkheid een thema opbouwen en inrichten, dan is dat zo'n mooie succesfactor. Én in kwaliteit, maar ook in plezier.
*Muziek eindigt*
Logo Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Een goede basis voor een betere kans.
www.masterplanbasisvaardigheden.nl.
Masterplan Basisvaardigheden.